loader image

Toespraak | Retrospectie, onrust en bewustwording | 11 mei 2014

13 mei 2014

l

Arjan Bosch

AaBb

Eind vorig jaar meldde Arjan zich aan voor een expositie in De Waag. Vol enthousiasme en met veel ideeën over nieuw werk , dat hij samen met anderen wilde exposeren. Arjan eigen: enthousiasme, waar hij zich zelf mee doorstuurt, zoekend naar vernieuwing en naar samenwerking.

Daarna  kwam de twijfel. Toen het zover was, de expositiedatum kwam in zicht , begon Arjan te twijfelen. Zijn ideeën  waren zo groot dat hij er nauwelijks aan kon voldoen en  stelde voor om het project, de expositie, te cancelen. Ik nodigde Arjan uit voor een gesprek, want ik ken zijn enthousiasme, zijn vele ideeën en mogelijkheden. Ik overtuigde hem dat hij een poging moest wagen om, nu er in De Waag een ruimte voor een platform wordt geboden, hij dit  eigenlijk moet aanpakken om zijn ideeën  te presenteren; dus méér dan alleen nieuw werk te projecteren.

Het werd een project dat hij presenteert als retrospectief en  als bewustwordingsproject. Samen met bevriende kunstenaars: Angela Bogaard, Bea Peter en Ton Cabret.  Wij spraken af dat  de expositie een platform zou  kunnen worden voor het lanceren van zowel werk, als ideeën, vandaar dat er afspraken gemaakt werden over discussieavonden, films,  het inschakelen van nieuwe media etc. Ik zou  de opening verrichten , en daarvoor een inhoudelijk verhaal voorbereiden, waaraan ik mij verbond.

Een maand lang kwam het steeds weer bij mij terug. Hoe kan ik een verantwoord en zo volledig mogelijk beeld van de werkstukken en gedachtewereld van Arjan  en van  de groep voor het voetlicht krijgen. Daarnaast presenteerde Arjan zich met een groep, die ik helaas maar beperkt ken, en  lanceerden zij zich als de Post-Lethargisten, die ontwaakt, nu een nieuw elan willen inbrengen, en ‘waagexposanten prediken een nieuwe tijd’, En ‘Tijd  voor artistieke waanzin in woord en beeld’ en ‘ideeën die bijdragen aan onvoorwaardelijk sociaalmaatschappelijke verbondenheid’, zoals enkele zinnen uit de persberichten luiden. Dat klinkt pretentieus.

En daar sta ik dan. Hoe kan ik er een inhoudelijke inleiding bij houden. Hoe kan ik ieder tot zijn recht laten komen en  een klein beetje volledig zijn ….

Lees de hele toespraak

 

Geschreven door Arjan Bosch

Reacties

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Blog

Blog categorieën

De Lege Mens

Dichtbundel

De Lege Mens

Uitspraken

De Lege Mens

Manifesten

U kunt de inhoud van deze pagina niet kopiëren