Op 4 mei is in het Jan en Piet Museum, Dijkstraat 10 in Haarlem, de tentoonstelling ‘Wir haben es gewusst’ te zien. De tentoonstelling is een bewustheidsdaad met hedendaagse geëngageerde kunst van Alain Poussot (Zwitserland), Albert van Loon, Angela Bogaard, Anne Beentjes, Anne Brems, Arjan Bosch, Bea Peter, Jan Heijer, Leonore Hatt en Pieter Zwaanswijk.

Informatie over deelnemende kunstenaars.

De tentoonstelling duurt slechts 1 dag en is te bezoeken van 13.00 tot 20.00 uur. Om 16.15 uur is een toespraak van filmmaker/schrijver Frank Diamand, gevolgd door een optreden van de Alkmaarse band Imsomnia om 17.30 uur. Insomnia heeft live zeer veel energie en kenmerkt zich door harde gitaar- en synthesizerriffs, agressieve vocals, dynamische drumpartijen en diepe baslijnen, met een vleugje humor. Iedereen is welkom, de toegang is gratis.

Tijdens de jaarlijks terugkerende dodenherdenking op 4 mei staan we stil bij wat we nu weten. Bij datgene waarvan we zeggen: “dit nooit meer!”. Het is een boodschap naar elkaar toe dat we voor vrede en bewustzijn gaan. Tegelijkertijd zien we overal in de wereld lijden. Moord, verkrachting, genocide, uitbuiting, oorlog en geweld. Het is nog steeds aan de orde van de dag. Dankzij de media van deze tijd kan niemand meer zeggen ‘wir haben es nicht gewusst’. Toch is een zekere verlamming zichtbaar. Mensen lijken immuun te worden voor de beelden of kijken liever de andere kant op omdat ze er toch niets aan kunnen veranderen.

Jan Heijer en Piet Zwaanswijk van het Jan en Piet Museum hebben in het kader van de Spaarnekunstroute tentoonstellingmaker Angela Bogaard gevraagd om voor 4 mei een tentoonstelling samen te stellen en daarvoor kunstenaars te selecteren. Deze kunstenaars hebben zich allen op eigen wijze gebogen over het thema ‘Wir haben es gewusst’, wat tot een verrassend divers resultaat heeft geleid van installaties, schilderijen, objecten en readymade-kunstwerken. Zowel nieuwe werken die speciaal voor de tentoonstelling zijn gemaakt, als reeds bestaande werken zijn in de tentoonstelling opgenomen. Daarbij komen vele onderwerpen naar voren. Onder andere antihomo-geweld, tweedeling, hebzucht, eurocrisis, de waarde van mensen tegenover de waarde van geld, vernietiging van kunst en censuur passeren in de vorm van de revue. Soms subtiel, soms lief, soms met humor, maar nu en dan ook keihard ‘in your face’.

Sommige kunstwerken zijn duidelijke statements, andere zijn meer een artistieke weergave van de realiteit. In alle gevallen maken de kunstenaars in de tentoonstelling duidelijk dat de huidige situatie in de wereld nogal wat te wensen overlaat. Om een betere samenleving tot stand te brengen moet er iets gedaan worden. Kunst zal misschien geen directe oplossing bieden voor de problemen. Het maakt echter wel dat mensen op een andere manier naar de realiteit kunnen kijken, het maakt dat mensen nadenken en discussiëren over de misstanden. Een betere wereld begint bij het collectief bewust worden van de ellende die het uitoefenen van macht van de een over de ander kan veroorzaken.

Om 18.00 uur zal de tafel rijkelijk gevuld worden met eten en gezien het aantal beperkte plaatsen kunt u reserveren via www.dezalon.nl

De tentoonstelling wordt om 20.00 uur afgesloten met twee minuten stilte.