loader image

Wat zegt een doos met een wc-bril over het urinoir van Marcel Duchamp

8 november 2018

l

Arjan Bosch

AaBb

Arjan Bosch 'De Zelfontspanner'

Hoe verhoudt een hedendaags kunstwerk zich tot een kunstwerk dat in 1917 op een tentoonstelling in New York verscheen? Een kunstwerk wat het kijken naar- en begrijpen van kunst op zijn kop zette. Een vraag die niet zo eenvoudig lijkt te kunnen worden beantwoordt. Ik waag het erop.

Afgelopen zomer. Geprikkeld door een bezoek aan het museum van Moderne kunst in Porto, het Serralves Museum, kwam ik op een idee voor een kunstwerk. Een eenvoudige grote doos met daarop een wc-bril gemonteerd. Een knipoog naar de pispot Fountain die werd toegeschreven aan Marcel Duchamp maar na het verschijnen van een brief uit de nalatenschap van Duchamp toegeschreven wordt aan de vrouwelijke Dadaiste Elsa von Freytag.

De titel voor het werk, de doos met de wc bril, vormde geen probleem en bedacht ik ter plekke De Zelfontspanner. Ik verwijs daarmee naar de toestand van degene die het kunstwerk bekijkt en bij het bekijken slechts weinig kunstzinnige middelen ervaart. De toeschouwer ontspant zich of vervolgt zijn weg gespannen. Een knipoog naar het werk van Elsa von Freytag.

Het is bekend dat het originele kunstwerk, de pispot, verdwenen is. Alle pispotten die je in collecties van musea aantreft zijn replica’s.

Het is mijn bedoeling om het kunstwerk De Zelfontspanner na de expositie in De Waag te ontmantelen. Dit betekent dat de doos in de Kliko verdwijnt en de wc bril door mij terug gebracht wordt naar de winkel. Het ‘originele’ kunstwerk houdt op te bestaan.

De pispot is om onduidelijke redenen verdwenen, De Zelfontspanner is omwille van duurzaamheid verdwenen.

Afgelopen vrijdag, 2 november, werd de KZOD Kunstlijn expositie 2018, geopend in De Waag te Haarlem. Tegen het einde van de opening meldde de penningmeester dat een koper geïnteresseerd was in mijn kunstwerk. Even later bleek dat de koper zijn zinnen had gezet op een onderdeel van de assemblage; de wc bril! Een hilarische ontknoping van de opening. De bril krijgt een bestemming, een van de twee toiletten in het huis van de koper.

Tja. en nu denk ik het volgende: zou de pispot van Elsa von Freytag ook ergens een plekje aan de muur veroverd hebben? Wie zal het zeggen….

Geschreven door Arjan Bosch

Reacties

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Blog

Blog categorieën

De Lege Mens

Dichtbundel

De Lege Mens

Uitspraken

De Lege Mens

Manifesten

U kunt de inhoud van deze pagina niet kopiëren