Inleiding

Europa is natuurlijk een illusie. Wij kunstenaars zijn, zo kun je bedenken zeer vertrouwd met het imaginaire. Zo bestaat dé Europeaan niet en evenmin dé Nederlander. Verzonnen …. Zo is het bijvoorbeeld alleen al een duivels machtsspel om de ingrediënten van de soep die Nederland heet te beheersen, beheersbaar te houden of te maken.

Om macht een spiegel voor te houden bestaat er god zij dank het absurdisme en om een lang verhaal kort te houden en om die reden alleen, heb ik het ultieme onderdanen-lied der Nederlanden, van oorsprong een lied van opstandigheid, het ons vertrouwde Wil hel dus, uh, Wilhelmus, uitgekleed en van nieuwe, hedendaagse, uitgekookte rijmerij voorzien.

Ik Wel Dus

Ik wil wel dus niet van dat flauwe
Ik-ben dik, dus eet wel goed,
Den rechterhand gevouwen
Schrijf ik met een potloed
Een slinkse man – een banjer
Heb het niet afgeleerd,
Zo vrolijk van de – franje
Ben ik gedegenereerd.

Om iemands lichaam te zien beven
Nadat de kip is geslacht,
Daarom heb ik over gegeven
Fazant is waar ik naar smacht
Ten slotte zal-ik – verteren
Als een tevreden vent,
De in-ge-wan-den creperen
Het-is mijnen mankement.

Doe-ik mij te-goed aan bramen
Mijn onderbroek verschoond
Moet ik mij daar voor schamen
Door een – ieder weggehoond
De geldwolf is – vergeven
Van hebzucht elke dag
Door louter lust om – geven
Slaat hij zo slinks zijn slag.

Zo sta-ik hier voor u te zingen
Zoals-een schaap dat zingend blaat,
Mijn gezang zal u niet verlaten,
Waar u ook henen gaat.
De klanken blijven u – omgeven,
Dit wordt een hard gelach,
Dat de vreugde van het – leven,
U echt nooit verlaten mag.

error: Voor de afbeeldingen geldt auteursrecht !!

Pin It on Pinterest