loader image

Begeleidende tekst bij de expositie – Voor wat het waard is

29 mei 2021

l

Arjan Bosch

AaBb

Een tentoonstelling over waarde en waarden met schilderijen, readymades, fotokunst, prints, installatiekunst en videokunst van:

A+B, Arjan Bosch, Denise Frechet (FR), Goran Bjeljac, Grietje Bouman, Jaap Borgers, Paulo Robalo (PT) en Tom Hughes (USA).

Eén waarde die we allemaal delen is financiële waarde

Maar wat is geld nou eigenlijk waard? Politiek lijkt vooral te draaien om geld en financiële cijfers. Bij grote bedrijven is dat niet heel anders. Met soms dramatische gevolgen voor andere waarden als vrede, milieu, gezondheidszorg, menselijke waardigheid en Universele Mensenrechten. Hoe is het mogelijk dat in een welvarend land mensen in armoede leven? En zijn deze mensen dan ook minder waard?

Met de Corona crisis leek het systeem even in te storten

Het falen van het systeem werd nog duidelijker zichtbaar. Er lag een kans om het allemaal beter te doen, eerlijker, waardiger. Maar moeten we nu uiteindelijk concluderen dat niet iedereen er straks beter uitkomt? Dat de tweedeling zowel nationaal als internationaal alleen maar is gegroeid? Dat vaccins door patenten worden beschermd en worden opgekocht door de rijkere landen ten koste van de armere landen? Werden de rijken nu toch nog rijker en de armen weer armer? En gold voor grote vervuilende bedrijven ineens toch niet de heilige marktwerking die eerder de exorbitant hoge bonussen van de top goed praatte?

Het thema waarde en waarden komt op verschillende manieren in de tentoonstelling terug. De ene keer heel direct met humor en sarcasme en de andere keer juist heel subtiel, persoonlijk en integer.

En dan de waarde van de kunst zelf

Hoe waardevol is een kunsttentoonstelling?

Kunnen we best een dagje zonder (of ruim een jaar) en gewoon thuis een dvd-tje opzetten?

Of komen we tussen 12 juni en 17 juli langs in galerie Drift om de verpletterende kracht van kunst te beleven…Voor wat ’t waard is?

Je kunt in de periode van 12 juni T/M 27 juli enkele nog niet eerder geëxposeerde werken van mij komen bekijken bij Galerie DRIFT.

Galerie Drift – Stationslaan 121 – Breda

Geschreven door Arjan Bosch

Reacties

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Blog

Blog categorieën

De Lege Mens

Dichtbundel

De Lege Mens

Uitspraken

De Lege Mens

Manifesten

U kunt de inhoud van deze pagina niet kopiëren