ARJAN BOSCH – BEELDEND KUNSTENAAR

OVER DE KUNSTENAAR

Tekenen is van jongs af aan zijn passie. Op zeventienjarige leeftijd leert Bosch bij Jan Grunstra op een klassieke wijze te schilderen. Jan Grunstra behoort tot één van de leerlingen van de Haarlemse kunstschilder Henri Frederic  Boot.

Grote namen als Jheronymus Bosch, Salvador Dali maar met name René Magritte inspireerden Bosch destijds.

Het ideeëngoed van de Dada beweging trekt sporen op zijn manier van denken. De denkbeelden van Magritte en de Dadaïsten veranderen zijn manier van denken en kijken naar de werkelijkheid voorgoed.

Tussen 1980 en 1990 volgt een verdieping in het ambachtelijke schilderwerk van Oude Meesters. De schilderwijze van de Italiaanse Meester Caravaggio intrigeert hem mateloos. Carvaggio blinkt uit in zijn ingetogen, trefzekere, realistische schilderwerk.

Het was een uitdaging voor hem om een “moderne” vertaalslag te maken van gedegen oude schildertechnieken naar het geometrisch ruimtelijke werk wat hij schilderde in de jaren tachtig.

Bosch schildert en tekent in de tachtig- en negentiger jaren “bouwwerken” waar bij nadere beschouwing altijd iets aan mankeert. Deze “extra’s” geven de constructies een bijzondere gelaagdheid en roepen vervreemding op.

Vanaf 2008 begint Bosch het geometrische werk los te laten en laat zijn werk zich het best omschrijven als vrijer en associatief. Door absurde, associatieve invallen blijft Bosch vervreemding oproepen.

Omstreeks 1980 leert hij de kunstenaar Hans van der Graft kennen. Een innige band ontstaat. Vurige en diepzinnige gesprekken volgen. De vriendschap duurt tot aan Hans zijn plotselinge dood in 2009. Hans heeft hem aangemoedigd zijn werk te exposeren. Van 1990 tot 2000 hebben Hans en Arjan samen diverse keren geëxposeerd, waaronder een aantal keren tijdens hun KZOD lidmaatschap.

Bosch verzorgt vanaf 2008 de cursus “Klassiek en modern olieverf-schilderen” bij
de Stichting Cultuurbeleving Hillegom (voorheen de Kulturele Raad) te Hillegom.

error: Op de afbeeldingen geldt auteursrecht !!

Pin It on Pinterest